Закуски кои го намалуваат холестеролот

popara7 октомври, 20211min0
1633601594-profimedia-0340604453-1-750x500

Првиот впечаток што го добиваме кога го слушаме зборот холестерол е маснотијата, дебелината и болестите. Дури и ако немаме проблем со холестеролот, важно е да обрнеме внимание на нашата исхрана и да ја одржуваме балансирана, за да не се појават некои од последиците од покачениот „лош“LDL холестерол. Иако, за оние од нас кои постојано грицкаат нешто, тоа може да биде проблем.

Д -р Драган Миљковиќ посочи дека треба да правиме разлика помеѓу добриот и лошиот холестерол. HDL е „добар“ холестерол и тој е татукаму за да ги заштити нашите крвни садови.

„Иако вкупната вредност на двата холестероли е контролирана, ние посветуваме повеќе внимание на вредностите на LDL, односно на лошиот холестерол што се лепи и прави плаки. Тоа е причина за висок крвен притисок и артериосклероза. Причината е масна храна, како што се остатоци, црн дроб и производи од месо, стари кашкавали и старо сирење. Во суштина, мастите и јаглехидратите се добри само во нормални избалансирани количини “.

Сепак, постојат голем број закуски и храна од кои лошиот холестерол нема да здиви и можеме да го држиме под контрола, па дури и да го намалиме.

Ф’стаци и сецкани јаболка

Одлична опција е да грицкате јаболка со грст ф’стаци. Јаболкото содржи влакна кои помагаат во намалување на холестеролот, а се покажа дека фитостеролот што содржи ф’стаци е одличен за зајакнување на HDL, или „добриот холестерол“.

Овесни плочки

Домашните плочки со многу малку шеќер или мед се одличен извор на влакна и многу полесно се прават од класичната овесна каша. А овесната каша е веќе позната како суперхрана, особено кога станува збор за регулирање на холестеролот.

Пуканки

Пуканките се направени од цело зрно пченка која содржи околу четири грама влакна кои го намалуваат холестеролот. За да направите пуканки што е можно поздрави и со многу малку калории, не правете ги во микробранова печка, туку на вистински домашен начин – во тенџере. Додадете малку маслиново масло и пармезан – наместо путер и кашкавал.

Сардини

Можеби ретко подготвуваме сардини како ужинка, но дефинитивно треба да ги земеме предвид бидејќи се одлични за срцето и имаат антиинфламаторно дејство. Пакувањето на сардини е вкусно и содржи многу омега-3 масни киселини, за кои се покажа дека помагаат во намалувањето на нивото на триглицеридите.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma