Во некои случаи, кромидот може да ги влоши симптомите на одредени болести
Тешко е да се наведат сите корисни својства на кромидот на едно место.
Доволно е да се каже дека без него е тешко да се замисли домашната кујна.
Но, кромидот е без конкуренција и кога станува збор за здравјето.
Содржи витамини и минерали и е моќно средство во борбата против вирусите. Сепак, и покрај сите овие придобивки, кромидот може сериозно да го влоши здравјето на некои луѓе.
Оваа храна е нискокалорична (100 грама содржи само 40 калории), што ја прави идеална за сите оние кои сакаат да ја прилагодат својата фигура. Исклучително е богат со витамини од групата Б и аскорбинска киселина.
Исто така, кромидот содржи многу фитонциди, активни супстанции кои го спречуваат активниот раст на бактерии и вируси. Овој зеленчук ја нормализира работата на дигестивниот тракт, е благ диуретик и ги елиминира токсините. Кромидот е важен за производство на крв – на пример, содржи кобалт, кој е вклучен во витаминот Б12, а кој е одговорен за формирање на еритроцити, преработка на холестерол и витамин Д.
Кромидот има многу силициум, кој е неопходен за крвните садови, коските, здравјето на косата.
Сепак, оваа ултра здрава намирница може да биде штетна по здравјето.
Овој супер здрав зеленчук има и контраиндикации. Според докторите, не се препорачува за луѓе на кои им е дијагностициран панкреатитис, гастритис или пептичен улкус (чир).
Во овие случаи свежиот кромид е целосно исклучен бидејќи ја зголемува киселоста во желудникот.
Од друга страна, ако е варен, тогаш е дозволено бидејќи не ги влошува овие проблеми.