Без него нема добро јадење, но лекарите предупредуваат дека овие три групи луѓе НЕ СМЕАТ да јадат кромид!
Во некои случаи, кромидот може да ги влоши симптомите на одредени болести
Тешко е да се наведат сите корисни својства на кромидот на едно место.
Доволно е да се каже дека без него е тешко да се замисли домашната кујна.
Но, кромидот е без конкуренција и кога станува збор за здравјето.
Содржи витамини и минерали и е моќно средство во борбата против вирусите. Сепак, и покрај сите овие придобивки, кромидот може сериозно да го влоши здравјето на некои луѓе.
Оваа храна е нискокалорична (100 грама содржи само 40 калории), што ја прави идеална за сите оние кои сакаат да ја прилагодат својата фигура. Исклучително е богат со витамини од групата Б и аскорбинска киселина.
Исто така, кромидот содржи многу фитонциди, активни супстанции кои го спречуваат активниот раст на бактерии и вируси. Овој зеленчук ја нормализира работата на дигестивниот тракт, е благ диуретик и ги елиминира токсините. Кромидот е важен за производство на крв – на пример, содржи кобалт, кој е вклучен во витаминот Б12, а кој е одговорен за формирање на еритроцити, преработка на холестерол и витамин Д.
Кромидот има многу силициум, кој е неопходен за крвните садови, коските, здравјето на косата.
Сепак, оваа ултра здрава намирница може да биде штетна по здравјето.
Овој супер здрав зеленчук има и контраиндикации. Според докторите, не се препорачува за луѓе на кои им е дијагностициран панкреатитис, гастритис или пептичен улкус (чир).
Во овие случаи свежиот кромид е целосно исклучен бидејќи ја зголемува киселоста во желудникот.
Од друга страна, ако е варен, тогаш е дозволено бидејќи не ги влошува овие проблеми.