Внимавај!
Како и повеќето прехранбени производи, навидум обичните зачини можат да содржат голема количина шеќер. Поради оваа причина, важно е секогаш да се чита составот. Доколку видите дека производот содржи сируп, декстроза или меласа, не го купувајте, е советот на нутриционистот Лаура Бурак за списанието „Eat This, Not That“.
Еве неколку прехранбени додатоци кои треба да ги избегнувате во овој случај:
Кечап
– Повеќето кечапи на пазарот содржат додаден шеќер, најчесто во форма на сируп од пченка со висока содржина на фруктоза – објасни Бурак.
Познато е дека консумирањето сируп од пченка доведува до гојазност, отпорност на инсулин и дијабетес.
– Внимавајте на изворите на шеќер и задолжително проверете колку грама шеќер има во кечапот што планирате да го купите – додава таа.
Сенф
Обрнете внимание бидејќи производителите често додаваат шеќер во сенфот за да го подобрат неговиот вкус. Во последно време се попопуларен е шеќерот со сенф, но не е особено добар за здравјето.
– Можеби мислите дека сенфот со мед е поздрав, но тоа е далеку од вистината. Медот е само „изговор“ за додавање уште повеќе шеќер на производот – вели таа.
Преливи за салата
Сите видови преливи за салата што можете да ги најдете во супермаркетите се нездрави бидејќи ја намалуваат хранливата вредност на здравиот оброк. Нутриционистката смета дека најдобрата опција е преливот да го направите сами бидејќи само така ќе се уверите дека не содржи многу шеќер.