ВНИМАВАЈТЕ, ПРЕДУПРЕДУВА НУТРИЦИОНИСТ! Овие ЗАЧИНИ се полни со скриени шеќери, а ние ги користиме секој ден

30 септември, 20220
shutterstock_2052210311

Внимавај!

Како и повеќето прехранбени производи, навидум обичните зачини можат да содржат голема количина шеќер. Поради оваа причина, важно е секогаш да се чита составот. Доколку видите дека производот содржи сируп, декстроза или меласа, не го купувајте, е советот на нутриционистот Лаура Бурак за списанието „Eat This, Not That“.

Еве неколку прехранбени додатоци кои треба да ги избегнувате во овој случај:

Кечап

– Повеќето кечапи на пазарот содржат додаден шеќер, најчесто во форма на сируп од пченка со висока содржина на фруктоза – објасни Бурак.

Познато е дека консумирањето сируп од пченка доведува до гојазност, отпорност на инсулин и дијабетес.

– Внимавајте на изворите на шеќер и задолжително проверете колку грама шеќер има во кечапот што планирате да го купите – додава таа.

kečap

Сенф

Обрнете внимание бидејќи производителите често додаваат шеќер во сенфот за да го подобрат неговиот вкус. Во последно време се попопуларен е шеќерот со сенф, но не е особено добар за здравјето.

– Можеби мислите дека сенфот со мед е поздрав, но тоа е далеку од вистината. Медот е само „изговор“ за додавање уште повеќе шеќер на производот – вели таа.

senf

Преливи за салата

Сите видови преливи за салата што можете да ги најдете во супермаркетите се нездрави бидејќи ја намалуваат хранливата вредност на здравиот оброк. Нутриционистката смета дека најдобрата опција е преливот да го направите сами бидејќи само така ќе се уверите дека не содржи многу шеќер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi