ДАЛИ ЗНАЕТЕ ДЕКА МОКРИТЕ БАДЕМИ СЕ ПОЗДРАВИ? Поволно делуваат на варењето, а помагаат и кај ОВИЕ БОЛЕСТИ!
Ако ги потопите бадемите во вода, ќе го намалите количеството на танини и киселини кои се наоѓаат во лушпата на овој јаткаст плод. На овој начин, телото уште подобро ќе ги апсорбира сите хранливи материи од бадемите, витамини и минерали и ќе го подобри варењето
Освен тоа, бадемите се повкусни ако ги потопите во вода 24 часа пред јадење.
Во сад ставете околу 250 грама бадеми и прелијте ги со топла вода.
По 12 часа истурете ја водата, додадете нова, но се додава и две лажички сол и се остава да отстои уште 12 часа. На овој начин лесно се одвојува лушпата од бадемот. Овие бадеми можете да ги користите една недела, бидејќи нема да ја изгубат својата хранлива вредност.
Бадемите кои биле во вода 24 часа поволно делуваат на варењето, помагаат при дијабетес, проблеми со срцето и ревматоиден артритис. „Влажните бадеми“ можат да бидат дел од секоја диета, бидејќи богатата количина на влакна во бадемите дава чувство на ситост.