ДОМАШЕН МАРМАЛАД ОД ДУЊА! Нека цела куќа ЗАМИРИСА на есен!
21 ноември, 20220
Дали знаевте дека зборот „мармалад“ доаѓа од португалскиот збор за дуња „мармело“? Имено, порано се подразбирало дека мармалад се прави од дуња… Уживајте!
Состојки:
3 кг исчистени неизлупени дуњи
1 кг шеќер
4 големи кисела јаболка (грени смит)
400 мл вода
сок од два големи лимони
Подготовка:
Во тенџере се ставаат исечканите дуњи и јаболка, се додаваат шеќерот, лимоновиот сок и водата и се варат 20-30 минути, додека да омекне овошјето, па се пасира со рачен миксер. Повторно ставете ја тавата на шпорет и варете уште 10-15 минути за да се згусне мармаладот. Истурете го врелиот мармалад во топли стерилизирани тегли.
Уживајте!