Еден помага во работата на мозокот, другиот има НЕСАКАНИ ЕФЕКТИ: Што е поздраво, путер или маргарин?

26 февруари, 20220
186523_profimedia0347532171_ff

Како што многумина велат, една од најздравите намирници во исхраната е путерот. Содржи есенцијални масни киселини, минерали и витамини. Она што е важно е да се користи и во кујната и да не ги менува својствата на високи температури. Содржи 80 проценти млечни масти и со години е познат како природна хранлива материја.

Путер

Она што е многу интересно е што путерот не се таложи во масните ткива и како таков е одличен за консумирање. Има многу витамини кои се неопходни за функционирање на организмот, односно е добар за одржување на добар вид како и за добро функционирање на ендокриниот систем. Содржи и витамини кои на места се разградуваат, имено Е, Д, А и К. Во овој поглед, на пример. Витаминот А е добар за функционирањето на надбубрежните и бубрежните жлезди.

Инаку, витаминот Д е добар и за апсорпција на калциум, но има и моќни антиоксиданси како што се витамините К и Е, како и селенот кој е добар во борбата против слободните радикали. Друга состојка која се наоѓа во путерот е лауринската киселина, која е добра во борбата против габични инфекции, која е важна за правилното функционирање на организмот. Содржи и холестерол, кој е добар за функционирањето на нервниот систем на децата, како и за мозокот кај сите луѓе, бидејќи има арахидонска киселина.

Иако е чиста маст, содржи мали количини казеин како и млечен шеќер, па децата кои се алергични на кравјо млеко не смеат да го консумираат.

foto: Profimedia

Маргарин

Се произведува од растителни масла, така што се зацврстува со помош на високи температури. Со тоа се постигнува подобра одржливост во однос на маслата, се добива хербален вкус и слично. Тоа е мешавина од модифицирани и заситени масти. Не содржи холестерол, но хидрогенизираните масти се многу поопасни за здравјето од холестеролот од путерот. во овој поглед, изменетите масни киселини можат да дадат голем број несакани ефекти, да ја блокираат нормалната промена на холестеролот во црниот дроб и да придонесат за зголемување на неговото ниво во крвта, предизвикувајќи зголемување на лошиот – LDL холестерол (кој е главниот предизвикувач на артериска болест); намалување на нивото на добро – HDL.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi