Експертите предупредуваат: НЕ Е ЗДРАВО секое утро да појадувате ОВЕСНИ СНЕГУЛКИ, а еве и зошто

6 јуни, 20220
ovas-pahuljice-2048x1358

Нутриционистите ги открија негативните аспекти на честото консумирање овес

Овесната каша е една од најздравите намирници што можете да ги јадете за појадок. Всушност, докажано е дека ова е најдобриот појадок за подолг живот.

Сепак, иако овесната каша е полна со бројни здравствени придобивки бидејќи содржи голема количина влакна, многу често консумирањето овесна каша може да биде негативно за организмот.

Нутриционистите и диететичарите открија какви се сите негативни последици за организмот може да настанат доколку често јадете овесна каша.

  1. Значително го зголемувате внесот на шеќер во организмот

– Луѓето обично сакаат нивната овесна каша да биде послатка, па додаваат шеќер, чоколадни трошки и друга слатка храна, што на крајот ја намалува вкупната хранлива вредност на овесната каша бидејќи овие додатоци додаваат дополнителни калории, масти, шеќери, јаглехидрати – вели д-р Ган Енг Черн.

  1. Ги ограничувате нутритивните вредности на вашето тело

– Иако секојдневниот појадок со овесна каша може да ви ја обезбеди потребната енергија во текот на денот, секојдневното консумирање овесна каша наметнува ограничувања на разновидноста на храната што можете да ја јадете наутро. Во суштина, вие го лишувате вашето тело од друга здрава храна, додава тој.

  1. Може да дојде до неухранетост и губење на мускулната маса

– Иако овесната каша помага при слабеење со потиснување на апетитот, премногу може да доведе до неухранетост и губење на мускулната маса. Тоа е затоа што овесната каша подолго ве држи сити, па ја губите способноста на телото да ви испрати сигнал да јадете повеќе во текот на денот. Конзумирањето само овесна каша може да ви пречи на когнитивните функции и да ви ја намали будноста и острината на умот – вели нутриционистот.

  1. Може да предизвика надуеност

Поради содржината на влакна во овесната каша, процесот на варење може да предизвика надуеност, особено ако не сте навикнати редовно да ја јадете.

– Целите житарки, како пченицата и овесот, содржат влакна, гликоза и скроб. Сите тие се консумираат од бактерии во цревата или дебелото црево, што кај некои луѓе доведува до гасови и надуеност. За да ги намалите негативните ефекти, почнете со мала порција и постепено зголемувајте – додава експертот Шенон Хенри.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi