ЗАПЕЧЕНИ КРЕМЕНАДЛИ СО КАШКАВАЛ И СУВ ВРАТ! Вечера за драги гости!

18 август, 20220
589466_krmenadle_f

Крменадлите се секогаш добар избор за гостите, особено ако ги послужите со варени компири или пире. Лесни се за подготовка, а на вас е само да уживате!

Состојки:

шест кременадли

малку брашно

80 гр сув врат

100 гр гауда

50 гр чедар

две лажици кисела павлака

поголемо јајце

малку масло

малку босилек и оригано

сол, бибер

Подготовка:

Измијте ги кременадлите, исушете ги со крпа, посолете, забиберете и извалкајте ги во брашно. Во голема тава загрејте го маслото, па пржете ги кременадлите додека не добијат убава боја од двете страни. Потоа исцедете го месото од вишокот масло, па префрлете го во подмачкан огноотпорен сад. Зачинете го месото со оригано и босилек, а одозгора ставете тенко исечениот сув врат. Измешајте ја павлаката со изматено јајце, додадете ја изренданата гауда и чедарот, сол и бибер, па прелијте го месото. Печете во рерна на 200 степени околу 20-25 минути. Послужете додека е топло, со варени компири.

Пријатно!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *