Конзумирајте ги овие производи и ќе бидете многу задоволни: 4 намирници кои позитивно влијаат на хормонот на среќа

13 февруари, 20220
334687_nasmejanadevojkaokoshutterstock-788577880_ff (1)

Кога ни недостасуваат ендорфини, се чувствуваме вознемирени, апетитот и желбата ни се зголемуваат со мрсна храна и шеќер, склони сме на промени во расположението и се зголемува ризикот од несоница.

Можете природно да ги зголемите ендорфините со вежбање, слушање музика, уметност, танцување, хумор…

Нивото на хормонот на среќата можете да го подигнете и со одредени намирници кои содржат хранливи материи директно поврзани со зголемувањето на нивото на ендорфин.

Еве четири намирници што треба да ги јадете кога сте во лошо расположение:

Темно чоколадо

Чоколадото содржи неколку различни соединенија кои можат да се поврзат со стимулација на невротрансмитери како што се серотонин, допамин и ендорфин. За да извлечете максимум од тоа, јадете темно чоколадо наместо млечно. Темното чоколадо содржи повеќе антиоксиданси кои позитивно влијаат на здравјето, концентрацијата и функционирањето на мозокот.

Цитрус

Дури и само мирисот на цитрус е поврзан со подигање на расположението. Типичниот свеж и оживувачки мирис на цитрус доаѓа од нивната главна хемиска компонента, д-лимонен. Истражувањата сугерираат дека оваа компонента го поддржува делот од нервниот систем кој е одговорен за релаксација.

Со други зборови, може да го намали стресот. Потрошувачката на цитрус го зголемува и нивото на ендорфин поради високата содржина на витамин Ц. Истражувањата покажуваат дека високото ниво на витамин Ц го зголемува лачењето на ендорфин и промовира среќа, а недостатокот може да го зголеми ризикот од депресија и анксиозност.

limun

Пиперка

Додека цитрусите се познати извори на витамин Ц, пиперките се исто така полни со хранливи материи. Всушност, тие имаат повеќе витамин Ц од портокалите. Покрај пиперките, одличен извор на витамин Ц се брокулата, пршутата и јагодите.

Чили пиперки

Го забрзуваат лачењето на ендорфините. Ова е особено затоа што тие содржат капсаицин, состојка што ги лути. Истражувањата покажуваат дека капсаицинот е толку моќен во предизвикувањето пријатно чувство што се користи како лек против болки во научните студии. Освен што го зголемува нивото на ендорфин, капсаицинот е поврзан и со долговечноста, што е уште една причина зошто понекогаш вреди да се прави храната позачинета.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi