ЛИСНАТА ПОГАЧА СО МОЦАРЕЛА И СУСАМ: Тесто кое се топи во уста!

2 февруари, 20220
231485_shutterstock-1733710481_ls

Состојки:

– 500 гр брашно
– 1 кесичка сув квасец
– 1 лажица шеќер
– 1 кафена лажичка сол
– 1 јајце
– 1 жолчка од јајце
– 50 ml масло
– 300 мл млеко
– 80 гр путер
– 4 чешниња лук
– 2 стебленца свеж магдонос
– 150 гр рендана моцарела

За премачкување:

– 1 јајце
– 3 лажици сусам

Подготовка:

Измешајте ги сите суви состојки.

Загрејте го млекото.

Изматете го целото јајце, жолчките и маслото.

Додадете брашно во млекото и јајцата. Направете меко тесто и оставете го да нарасне.

Потоа преместете го тестото и развлечете го на дебелина од еден сантиметар, па премачкајте го со путер во кој сте додале лук.

Посипете со сечкан свеж магдонос и рендана моцарела.

Тестото се става во плех, се остава да стаса околу половина час, па се премачкува со изматено јајце и се посипува со сусам.

Се пече во загреана рерна на 180 степени околу 50 минути.

Пријатно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi