Меки како пена, повкусни од колач: Воздушести јапонски палачинки на кои никој не може да им одолее!

17 февруари, 20220
335432_japanskepalacinkeshutterstock-1313273939_ff

Јапонските палачинки се толку меки што многумина ги нарекуваат палачинки суфле, а овој основен рецепт сличен на оној за американските палачинки може да се збогати на безброј начини: наполнете ги со џем или крем со шприц, послужете ги посипани со сирупи и преливи, соединете ги со сезонско овошје..

Состојки:

200 грама брашно
3 лажици кристален шеќер
2 лажички прашок за пециво
половина лажичка сол
300 милилитри млеко
половина лажичка екстракт од ванила
2 јајца

Japanske palačinke

Подготовка:

Одделете ги жолчките од белките, па изматете ги со жица. Потоа додадете брашно, прашок за пециво, сол, екстракт од ванила и млеко. Сè добро измешајте.

Во посебен сад со миксер изматете ги белките, постепено додавајќи шеќер, па многу внимателно соединете ги со смесата од жолчките и брашното. Промешајте со шпатула, па истурете ја смесата во шприц за пециво.

Подмачкајте ја тавата со масло и оставете ја да се загрее, па кога ќе се загрее, истурете ја смесата во мала лажичка и по некое време превртете ја. Доколку имате прстенест калап за пржење во тавче, задолжително истурете ја смесата внатре, бидејќи така ќе им се даде максимална висина на палачинките.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi