Севилските портокали често се најбарани кога станува збор за мармалад – намаз кој сакаме да го јадеме за појадок – поради неговиот уникатен горко-сладок вкус (вкусот е некаде помеѓу класичниот портокал и лимонот).
Бидејќи сезоната на портокали во Севиља е кратка, понекогаш е тешко да го добиете ова овошје, па ако не можете да ги најдете севилските портокали, сите други достапни за вас ќе бидат добри.
Исто така, доколку најдете портокали од Севиља, експертите предлагаат да ги замрзнете за да можете да уживате во нив цела година.
Рецепт за џем од портокал
Состојки:
500 g портокали
2000 гр вода
65 мл сок од лимон
1400 гр шеќер
Подготовка:
Портокалите преполовете ги, исцедете го сокот и оставете го на страна. Извадете ги семките и големите парчиња јадро, ставете ги во памучна крпа и оставете ги на страна. Исечете ја кората од портокал на тенки ленти. Сето горенаведено соединете го заедно со вода да омекне и оставете да кисне на собна температура четири часа или преку ноќ.
Гответе сè и варете 15 до 45 минути додека не омекне. Извадете ја крпата, додадете ги сокот од портокал и лимон и шеќерот. Промешајте. Вратете го на оган и варете уште 35 до 40 минути.