Олутете се за здравје: 5 причини зошто треба почесто да ги користиме моќните зрнца на биберот

28 јануари, 20220
62226296-papar

Биберот е еден од најраспространетите зачини во светот, а освен што е ароматичен, тој е и исклучително лековит. Во античката ајурведска медицина е познат како „крал на зачините“ и се користи стотици години поради неговите придобивки. Го користеле и старите Грци и Римјани, а неговата цена била „жешка“.

Од античко време, биберот се користи за лекување на многу болести – од артритис и воспаленија до дигестивни проблеми. И денес се препорачува за зајакнување на имунитетот и детоксикација, а секогаш кога можете користете свежо мелен.

Малите зрнца содржат богатство од витамини и минерали, како што се витамините К и А и калциум, магнезиум, калиум и фосфор. Освен тоа, биберот е и извор на диетални влакна. Исто така, може да ја зголеми апсорпцијата на основните хранливи материи, како што се калциумот и селенот, како и некои корисни растителни соединенија, како оние што се наоѓаат во зелениот чај и куркумата. Ако тоа не е доволна причина почесто да го вклучувате во исхраната, добро е и што биберот промовира здраво варење и го зголемува бројот на добри бактерии во цревата.

Бидејќи цревата исто така влијаат на имунитетот, хроничните болести и расположението, важно е да се одржуваат во форма. Некои истражувања покажуваат и дека кралот на зачините е природен лек против болки, а се препорачува и за чистење на телото од токсини и слабеење.

Моќен антиоксиданс

Слободните радикали ги оштетуваат клетките и можат да предизвикаат сериозни здравствени проблеми, како што се забрзано стареење и срцеви заболувања. Супстанциите кои можат да се најдат во биберот имаат антиоксидативно дејство и можат да ја спречат или забават штетата предизвикана од слободните радикали.

Здравје на мозокот

Биберот, исто така, помага да го одржиме нашиот мозок во форма подолго време. Затоа, биберот може да помогне да се намали ризикот од Алцхајмерова или Паркинсонова болест. Дополнително, наросете го садот за подобра меморија.

Антивоспалително дејство

Хроничното воспаление го зголемува ризикот од артритис, срцеви заболувања, дијабетес и рак. Бројни студии сугерираат дека биберот може да помогне против воспаление во телото.

Го намалува шеќерот

Истражувањата ја покажуваат ефикасноста на пиперката во обновувањето на метаболизмот на шеќерот во рамнотежа. Ако се користат моќните зрнца во храната, шеќерот во крвта ќе се зголемува побавно.

Намалување на холестеролот

Високиот холестерол во крвта е поврзан со зголемен ризик од срцеви заболувања, што е водечка причина за смрт во светот. Со своите корисни ефекти, биберот го намалува нивото на лошиот холестерол, а покрај тоа се верува дека пиперинот ја подобрува апсорпцијата на додатоците во исхраната кои го намалуваат холестеролот, како што е куркумата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi