Подобар од мајонез? Неодоливо кремастиот сос кој е готов за помалку од 60 секунди!

28 април, 20220
61579446

Готвачот Мари-Антоан Кареме, кој живеел во 19 век, донел кулинарски „закон“ за четири сосови кои ја формираат основата за сите останати. Тие вклучуваат сосови од бешамел и домати, велуте и шпанскиот сос, а подоцна им се придружил и Холандез.

Елегантниот братучед на мајонезот, за кој наместо масло се користи рафиниран путер, е нераскинлив од аспарагус или јајца бенедикт. Холандез сосот го тестира трпението на младите готвачи бидејќи е потребна вештина за да се постигне совршена температура и да не се појават грутки.

Класичниот Холандез е тешко да се направи. Ако го готвите предолго, ќе добиете изматени јајца. Ако не го зготвите доволно, сосот нема да се згусне. Ако стане премногу ладно, состојките ќе се расфрлаат и ќе добиете лоша структура.

Пред подготовка, оставете ја жолчката најмалку 15 минути на собна температура за да се загрее доволно.

Состојки за холандез:

1 жолчка од јајце
1 лажичка вода
1 лажичка сок од лимон
110 гр путер
1 прстофат сол
прстофат мелен лут пипер по желба

Подготовка:

Измешајте ги жолчката, водата, сокот од лимон и малку сол во сад кој одговара на миксер.
Растопете го путерот на силен оган со постојано мешање додека не се запени или загрее на 105°C.
Измешајте ја смесата со жолчки со внимателно преливање врз растопениот путер.
30 секунди подоцна ќе добиете кремаст сос.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *