ПОМАГААТ ЗА ОДРЖУВАЊЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕЖИНА, ПОТРЕБНИ СЕ ЗА НЕРВНИОТ СИСТЕМ: Омега-3, 6 и 9 – која е разликата?

10 мај, 20220
Screenshot_12

Омега масните киселини се сметаат за една од најефикасните состојки во однос на одржување на убавината и здравјето. Сепак, не секој знае како се разликуваат овие киселини.

 

 

Омега-3, омега-6 и омега-9 се масни киселини кои се неопходни за работата на нервниот и репродуктивниот систем, како и за одржување на хормоналната рамнотежа и регулирање на циркулацијата на крвта. Масните киселини се поделени на полинезаситени и мононезаситени масни киселини. Првата група вклучува омега-3 и омега-6, но омега-9 е веќе мононезаситена киселина.

 

Омега-9

 

Омега-9 главно се наоѓа во семките, јаткастите плодови, маслиновото масло, авокадото. Покрај тоа, нашето тело активно ја произведува оваа масна киселина, така што недостатокот на овој елемент е многу редок. Активно учествува во регулирање на нивото на холестерол и стабилизирање на нивото на гликоза во крвта. Овој елемент не треба да се потценува, но не треба да се зема посебно без препораки на експерти, бидејќи оваа киселина се синтетизира во нашиот организам.

 

Омега-6

 

Ако зборуваме за омега-6, тој се наоѓа во многу намирници кои често ги користиме, но, за разлика од омега-9, не се синтетизира самостојно. Оваа компонента е најважна за децата, бидејќи активно учествува во нивниот развој и раст. Возрасните, пак, имаат потреба од омега-6 во поголема мера за одржување на нормалното функционирање на нервниот систем.

 

Сепак, исто така не вреди да се грижите за недостатокот на овој елемент во телото. Оваа компонента ја има во висока концентрација во сончогледовото масло, а бидејќи најчесто се користи во готвењето, не е неопходно да се зема посебно.

 

Интересно, препорачаниот сооднос на омега-3 и омега-6 е идеално 1:4, но поради фактот што толку многу производи содржат омега-6, понекогаш овој сооднос достигнува 1:25 или 1:40, а за да се намали оваа бројка , понекогаш дури и треба да го намалите внесот на омега-6.

 

Омега-3

 

Омега-3 е исклучително редок во храната, бидејќи најчесто се наоѓа во рибата и црвениот кавијар. Поради географските одредници, на луѓето кои ретко јадат морска храна често им недостасува овој елемент. Затоа, тој е еден од најчестите, буквално основни нутрацевтици.

 

Омега-3 се состои од две компоненти: EPA (еикозапентаенонска киселина) и DHA (докосахексаеноична киселина). Првиот елемент има антиинфламаторни својства, што му овозможува на телото брзо и ефикасно да ги елиминира малите воспаленија, што е причина за многу болести.

 

За возврат, DHA влијае на здравјето на кожата, видот и процесот на растење. На млада возраст, почнувајќи од моментот на интраутериниот живот до 5-7-годишна возраст, оваа масна киселина учествува во развојот и растот на мозокот, како и во метаболизмот на јаглехидратите. Покрај тоа, помага во одржување и контрола на тежината, а одговорен е и за здравјето на крвните садови.

 

Овој елемент е особено важен за трудниците, бидејќи влијае на развојот на детето. Но, неопходно е и возрасните да го одржуваат во нормална состојба, бидејќи, освен што влијае на најважните процеси во телото, тој е одговорен и за невроактивност.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi