Помага против воспаленија и полна е со витамин Ц: Киселата зелка е зеленчук кој мора да се најде во вашата исхрана

8 март, 20220
336392_kupus-shutterstock-1841148766_ff

Поради неверојатните придобивки од зелката, се препорачува нејзино консумирање во текот на целата година, но одлично е да се консумира во зима за борба против вирусот.

Она што исто така ја карактеризира е тоа што има многу малку калории и содржи пино антиоксиданси и полифеноли, а има и витамин Ц, кој го има во изобилство во овие зеленчуци. Содржи и многу влакна, а може да добие и други вкусови, па затоа е погодна за пржење.

Она за што сè уште се користи е тоа што може да помогне во спречување на воспаление, односно може да помогне во намалување на воспалителните процеси. Антиоксидансите ги неутрализираат слободните радикали кои можат да предизвикаат некои срцеви заболувања или макуларна дегенерација. Значи, ако ја вклучите зелката во вашата исхрана, и на неа додадете некој лековит зеленчук, можете да го намалите ризикот од срцеви заболувања.

Не само што е хранлива, туку и многу ефтина, а одлична е и за подготовка на храна. Достапна е буквално насекаде во продавниците и на пазарот.

Сепак, зелката е многу лековита дури и кога е кисела. За време на гостувањето на телевизијата К1, нутриционистката Бранка Мирковиќ објасни дека зелката е единствениот зеленчук што е подобро да се јаде кисела отколку свежа, а причината е што на овој начин на преработка расте количината на хранливи материи.

– Тоа е единствената храна која е подобро кисела отколку свежа, има поголема хранлива вредност. Затоа киселата зелка е задолжителна во зима, само треба да внимаваме да не изгние – истакна таа во Уранка.

Таа и докторот Воислав Перишиќ се согласуваат дека киселата зелка може дури и да ги замени пробиотиците.

– Киселата зелка е задолжителна, таа е вистински извор на витамин Ц, самата има пробиотски бактерии на листовите, растително потекло, lactobacillus planarum. Станува збор за бактерија која се наоѓа во популарните пробиотици, кои не мора да ги купувате доколку јадете кисела зелка. Јадете ја три пати неделно, има и важни влакна за забрзување на столицата, транзитот на штетни материи е толку брз и нема долг контакт со цревата, а нема можности за негативно влијание врз здравјето – објасни Перишиќ. .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi