По Втората светска војна доби полн вкус и текстура: Рецепт за најубавиот КУГЛОФ

5 февруари, 20220
335024_shutterstock-1736536436_ff

Еден од најстарите моделирани колачи е секако вкусниот куглоф, кој на нашите простори пристигна по Втората светска војна, од германската војска.

Најраниот познат рецепт за Куглоф, во книгата на Марк Рупелт од 1581 година, ја опишува тортата со препознатлив облик и украсни препораки, што укажува на сличност или намерно го имитира обликот на средновековна капа.

Името куглоф се користи кај нас, во Унгарија, Србија, Хрватска, и западна Словенија. Во Горна Австрија е познат како Вакер или Вачка. Нејзиното име е Бабовка на чешки и словачки, а Бабка на полски. Во Словенија стандардниот збор е шаркељ.

Во продолжение ви пренесуваме рецепт кој ќе ве воодушеви.

Состојки:

4 јајца
150 грама путер
200 грама шеќер во прав
190 гр брашно
1/2 кесичка прашок за пециво
лажичка калиум сол
200 мл млеко
80 мл масло
150 гр чоколадо – млеко

Kuglof

Подготовка:

Изматете ги белките во цврст снег и додадете една лажичка. Додадете шеќер во прав во жолчките и изматете. Потоа додадете путер на собна температура и изматете во хомогена смеса. Додадете масло и млеко, постепено додавајќи брашно и прашок за пециво. Потоа додадете ги белките и измешајте со рака. Смесата поделете ја на два дела. Во едниот дел додадете го растопеното чоколадо, а другиот оставете го како што е. Наизменично ставајте една по друга смеса во калап обложен со хартија за печење. Печете 40 минути на 180 степени. Можете да го послужите со домашно кафе и попрскајте со цимет за полн вкус.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi