Рецепт за лазања со СПАНАЌ и СИРЕЊЕ: Лесна и БРЗА вечера која ќе ја ОБОЖАВАТЕ

17 август, 20220
34806_lazanje-sa-sirom_f

Совршена комбинација на вкусови

Состојки:

400 гр спанаќ во брикети (може да биде свеж, но треба да го обарите во врела вода пет минути)

500 гр ситно сирење

половина лажичка сол

Бешамел сос:

100 мл масло

две полни лажици брашно

500 мл млеко

100 мл вода

половина лажичка сол

прстофат бибер

прстофат мускатно оревче

250 гр гауда сирење и 500 гр кори за лазања

Подготовка:

Одмрзнете ги брикетите спанаќ и исцедете ги.

Додадете сирење и сол и измешајте сè.

Во помала тава загрејте масло, додадете брашно и пропржете на средна температура додека малку не порумени.

Истурете млеко и додадете зачини и варете додека не се згусне сосот.

Не треба да биде „редовно“ густ, туку за нијанса потенок. За тоа искористете 100 мл вода за регулирање на густината.

Вклучете ја рерната да се загрее до 200 степени.

На дното на керамички или огноотпорен сад ставете малку сос, ред тесто, 1/4 од кашкавалот и спанаќот и сè премачкајте со малку сос.

Наредете вака во 4 реда, измеѓу во два реда изрендајте го кашкавалот. Оставете малку сирење за да имате одозгора.

За тој последен ред, од преливот, го мешате сосот што ви остана со спанаќот и кашкавалот и го премачкувате по целата последна кора, па посипете со остатокот од сирењето.

Откинете парче алуминиумска фолија и премачкајте ја едната страна со масло, а потоа ставете ја до лазањите.

Така печете 40 минути, извадете ја фолијата и печете додека не порумени.

Пријатно!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *