Сите тајни на совршеното пире: Путерот ќе го разбуди вкусот на овој прилог

26 септември, 20220
shutterstock298896770-830x0

Пирето од моркови е незаменлив прилог за многу јадења, но за да ги направите совршено кремасти и вкусни, навистина треба да знаете како да ги подготвите.

Еве неколку совети како да направите вашето пире од компири да успее секој пат.

Изберете го вистинскиот компир

За подготовка на пире од компири, потребни ви се плодови со висок процент на скроб – т.н. брашнести компири кои се совршени за матење.

Исечете ги компирите на коцки

Излупете ги и измијте ги компирите, а потоа исечете ги на коцки со приближно иста големина и ставете ги во ладна солена вода за да се сварат сите парчиња во исто време. Оставете ги компирите да се варат додека не почнат да се распаѓаат.

Рачно изгмечете ги компирите

Компирите исцедете ги од водата, па вратете ги во врелото тенџере во кое се варени. На тивок оган „дехидрирајте ги“ компирите од остатокот од влагата, па почнете нежно да ја мешате и месете смесата со процесор за храна. Потоа со помош на лажица претворете ја смесата во пире.

Дарежливо со млеко

Загрејте го млекото или кремот за готвење и обилно прелијте ги врз компирите. На тивок оган и со помош на блендер, нежно измешајте ја смесата додека не се соединат сите состојки, и ја добиете вистинската текстура. Не грижете се, компирите ќе го испијат целото „вишок“ млеко.

Додадете зачини

Не плашете се добро да ги зачините компирите со сол и бибер, а слободно додадете и некои други зачини како сечкан магдонос или власец. Завршете го готвењето со парче мек путер што ќе го продлабочи вкусот на вашиот прилог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi