СОВРШЕН ДЕСЕРТ ЗА ЛЕТНИТЕ ДЕНОВИ Пита од јаболка во лиснато тесто, врвно уживање

23 јуни, 20220
Screenshot 2022-06-23 132755

Однадвор крцкава кора, а внатре мек и сочен фил, мириса на цимет, а подготовката е едноставна. Може да се направи со секое овошје.

Состојки:

2 лиснати теста, без разлика дали се замрзнати или свежи.

5 средни јаболка

150 гр бел и 100 гр кафеав шеќер

1 лажичка цимет (по желба и повеќе)

сок од половина лимон

1 лажица густин/скроб

2 лажици вода

Подготовка:

Излупете ги јаболката и исечете ги на коцки.

Се стават во тенџере, па се додава шеќерот и лимонот и се промешува.

Оставете да отстои 10 минути.

Се става на оган и кога ќе проврие намалете на средно и варете 7-8 минути.

Изматете го густинот со вода, додадете ги јаболката, промешајте и кога ќе згусне, тргнете од оган и оставете да се излади.

Вклучете ја рерната на 200 степени да се загрее.

Расукајте го тестото во големина на голем плех, а потоа на 4 или 5 ленти.

Ставете полна лажица фил на секоја лента.

Ако ви е поредок, избегнувајте сок, само јаболка.

Од едната страна се става филот, а другата се витка и се затвора.

Се редат на подмачкан плех.

Секоја пита со јаболка премачкајте ја со изматено јајце и посипете со мешавина од кристален шеќер и цимет.

Печете околу 15 минути, во зависност од тоа колку сакате да биде печено.

Се служи и топло и ладно.

Пријатно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi