Сок од аронија – Еден од најздравите напитоци: Научете да го правите самите

4 август, 20220
289131_profimedia0390468689_ls

Аронијата е еден од најздравите видови бобинки. Сокот од ова растение најчесто се користи за лекување на анемија, но одличен е и за лекување на тироидната жлезда, регулирање на работата на панкреасот, чистење на црниот дроб итн.

Се верува дека го поттикнува зараснувањето на раните, го забавува стареењето на кожата и телото, го спречува создавањето на брчки и штити од негативното УВ зрачење.

Како да направите сок од аронија?

Ако правите сок сами, рецептот е многу едноставен. Кога плодот од аронијата е зрел, најдобро е да го спакувате ова овошје во пакување од 1 килограм и да го замрзнете. Доколку е потребно, одмрзнете го и направете сок.

Од 1 кг аронија најчесто добивате околу 0,7 l сок, а понекогаш и помалку. Замрзнувањето нема да има негативно влијание врз квалитетот на сокот, бидејќи е познато дека аронијата одлично поднесува ниски температури, па по одмрзнувањето ќе стане уште посочна, со повеќе сок отколку кога е свежа.

Одмрзнатата аронија најдобро е да се процеди или да се помине низ мелница за месо, за да се добие вистинскиот матичен сок или како што другите го нарекуваат ладно цеден сок. Во добиениот сок од аронија не треба да се додава конзерванс. Исто така, се препорачува да се пие без шеќер и други засладувачи. Може да се чува 24 часа во фрижидер, но се препорачува да се испие истиот ден.

Како исклучителен антиоксиданс, аронијата го спречува создавањето на слободни радикали и миризливиот „напад“ на здравите клетки во телото и крвната плазма, со што го забавува процесот на стареење на организмот и го спречува развојот на хронични болести.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi