Сочна, вкусна, полна со ароматичен фил: Направете неодолива пита полнета со димен батак

10 февруари, 20220
257343_189009-shutterstock741549349-ls_ff (1)

Љубителите на буреки, пити и колачи ќе бидат целосно воодушевени од овој прекрасен рецепт, особено од чадениот фил од батак, кој му дава посебна арома.

Состојки за тесто:

600 гр брашно
300 мл вода
прстофат сол
маст за обложување

Состојки за филот:

150 гр мајонез
150 гр сирење
200 гр чаден батак

pita, sjenička pita

Подготовка:

Замесете тесто и поделете го на 4 јуфки и секоја јуфка премачкајте ја со многу маснотии. Покријте со проѕирна фолија и оставете во фрижидер преку ноќ. Мајонезот и ренданото сирење измешајте ги со батакот што ќе го исечете на потенки ленти. Секоја јуфка премачкајте ја со прсти во тенка кора и ставете од филот, виткајте и печете на 200 степени околу 15 минути.

Ако сакате голема пита, не мора да ги одделувате деловите. Посипете со ким, сусам, а потоа декорирајте.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi