Старински рецепт за домашен кечап по рецепт на нашите баби: Без конзерванси и вештачки додатоци

22 септември, 20220
179851_1245869-profimedia0342395400-lss_ff

Доматите се омилениот летен зеленчук на многу луѓе. Може да се конзумира свеж, во форма на салата, може да се пржи, но и да се направат вкусни јадења.

Доколку сакате да го зачувате за зима, можете да го направите така што ќе го ставите во замрзнувач или уште подобро, од него да подготвите вкусен кечап во кој ќе уживате со сите сетила.

Неговата подготовка не бара многу знаење или умешност, туку само малку волја и слободно време.

Еве што е потребно за да го направите највкусниот кечап што сте го пробале.

Состојки:

15 кг домати
1 кг шеќер
200 гр сол
200 гр оцет
250 g густина
1 кесичка оригано

Подготовка:

Доброто измијте го и исчистете го доматот, па со најмал можен нож измелете го на машина за мелење месо.

Потоа додадете шеќер, сол и оцет и оставете да се свари. Кога ќе биде половина сварен, додадете густин и варете до саканата супа. На крајот додадете една кесичка оригано и други зачини по желба. Ако ви се допаѓа зачинет, додадете неколку лути пиперки.

Кога смесата ќе се олади, истурете ја во стари шишиња или тегли, па ставете ја во рерна околу еден час на околу 90 степени за да се пастеризира. Чувајте го кечапот во фрижидер или на ладно место за да не се расипува со оглед на тоа што не содржи конзерванси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi