Трик за најубавиот печен карфиол во кој ќе уживаат и оние кои вообичаено не го сакаат

21 јуни, 20220
61953536-cvjetaca-pecena-cvjetaca

Карфиолот е исклучително флексибилен зеленчук кој може да се подготви на различни начини. Од него можете да направите лажен ориз од карфиол, пире, печени стекови, „тесто за пица“… многу повеќе.

Но, карфиолот во сурова форма нема многу вкус. Затоа, ако сакате да уживате во јадење со карфиол полно со вкус, маринирајте го во слатко-солено-кисели зачини.

Состојки за печен карфиол:

1 мала главица карфиол
3 чешниња лук
1 парче свеж ѓумбир со големина од околу 2,5 сантиметри
1 лажичка семе од анасон
1 лажичка куркума во прав
2 чили пиперки
1 лажичка свежо исцеден сок од лимон
1 мал кромид
сол и бибер по желба
растително масло за печење

Подготовка на печен карфиол:

Отстранете ги листовите од главата на карфиолот и исечете го тврдото јадро со нож. Измијте го и исушете го.
Во сецкан зеленчук, измелете го кромидот, лукот, ѓумбирот, куркумата, семките од анасон, сокот од лимон, солта и биберот и чили пиперките во изедначена смеса.
Истурете ја смесата врз главата од сиров карфиол и добро измасирајте ја во секој дел. Оставете го карфиолот да се маринира во зачините преку ноќ.
Следниот ден загрејте ја рерната на 180 Целзиусови степени.
Ставете ја маринираната глава од карфиол на сад за печење и покријте ја со растително масло.
Истурете неколку лажици вода на дното на плехот за печење.
Ставете ја во загреана рерна 75 минути додека внатрешноста на карфиолот не омекне, а површината не порумени.
Послужете со ориз и сезонска салата по желба. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi