Што се случува со телото доколку секој ден јадеме јаткасти плодови?

14 април, 20220
Screenshot_1

Можеби се мали, но моќни се.

 

 

Можете да ги ставите во салати, супи, смути, јогурт или сами да ги грицкате. Исто така, можете да ги јадете секој ден, особено поради овие пет придобивки што му ги нудат на телото.

 

Тие се поврзани со доброто расположение

Во последниве години, истражувачите успеаја да го поврзат расположението, поконкретно депресијата, со храната. Една студија покажа дека модифицираната медитеранска исхрана може да ги ублажи симптомите на депресија.

 

Друга студија се фокусираше на тоа како исхраната влијае на депресијата кај возрасните. Учесниците мораа да јадат две до три лажици јаткасти плодови дневно. Исто така, покажа подобрување во однос на симптомите на депресија.

 

Постојат многу причини зошто јаткастите плодови можат да влијаат на расположението. Двете главни се профилот на аминокиселините во јаткастите плодови, кој носи многу придобивки за мозокот и омега-3 масните киселини, кои имаат невропротективно дејство.

 

Секако, јаткастите плодови не можат да ја заменат пропишаната терапија, таа треба да продолжи да се зема.

 

 

Оброците со јаткасти плодови даваат поголемо задоволство

Сите сме се нашле во ситуација кога едноставно ни недостасува текстура во, на пример, јогурт или супа. Јаткастите плодови се одлични овде, не само што ќе имаат подобар вкус, туку ќе добиете и дополнителна доза на влакна, здрави масти и протеини.

 

На ситоста влијаат хормоните и промените во нивото на шеќер во крвта после оброк. Тоа се влакна, здрави масти и протеини кои го продолжуваат чувството на ситост.

 

 

Ги намалуваат воспалителните процеси

Конзумирањето на јаткасто овошје е поврзана со пониски маркери на воспаление. Бадемите се богати со витамин Е и во една порција задоволуваат 47% од дневната потреба за оваа хранлива материја. Витаминот Е делува како антиоксиданс и ги штити клетките од оксидативен стрес, кој помага во ублажување на воспалението.

 

 

Го штитат срцето

Јаткастите плодови се богати со монозаситени масти и полизаситени масти, а особено се богати со омега-3 масни киселини.

 

Еден начин да ги намалите триглицеридите кои го зголемуваат ризикот од срцеви заболувања е да го зголемите внесот на омега-3 масни киселини. Исто така, го намалуваат лошиот и го зголемуваат добриот холестерол.

 

 

Го регулираат нивото на шеќер во крвта

На нивото на шеќер во крвта влијаат протеините, мастите, влакната и јаглехидратите. Ако изедете сочно само јаболко како ужина, веројатно за половина час ќе бидете гладни и ќе копнеете за шеќер, а можеби и ќе почувствувате слабост. Тоа е затоа што јаболката се главно јаглени хидрати кои нагло го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, а потоа тој нагло опаѓа. Но, ако комбинирате јаткасти плодови или путер од јаболко со јаболко, тие разлики во нивото на шеќер во крвта ќе бидат многу помали.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi