5 видови намирници кои се лоши за варењето: Прават надуеност и болки во стомакот

7 март, 20220
fried-chicken-2508631920-830x0

Повеќето луѓе барем еднаш доживеале симптоми на надуеност, болки во стомакот и гасови, што може да биде многу непријатно. Факт е дека за вашето здравје е многу важно што внесувате во организмот и да знаете кои видови на храна не ви одговараат.

Некои намирници се многу добри за варење, особено оние со пробиотски својства, како што е грчкиот јогурт, а има и такви кои можат да бидат проблематични, како оние богати со киселини и/или адитиви.

Овие пет намирници се најтешки за варење, а нивното долгорочно консумирање може да доведе до поголеми проблеми.

1. Пржена храна

Пржената храна е богата со масти и може да предизвика дијареа. Проблеми можат да предизвикаат и калоричните сосови, парчиња месо и десертите со путер.

Изберете печена храна и лесни додатоци кои содржат зеленчук наместо путер или павлака. Пржената храна може да остане долго во дигестивниот тракт и да предизвика чувство на надуеност. Многу пржени јадења имаат малку влакна и им треба подолго време за да се вари.

2. Цитрус

Цитрусите, како што се лимонот, лимета, портокалот и грејпфрутот, се кисели и можат да ја иритираат слузницата на желудникот, предизвикувајќи дигестивни проблеми.

Многу луѓе не сфаќаат дека и газираните пијалоци се кисели. Кога имате „нервозен стомак“, избегнувајте кисела храна.

3. Грав

Полн е со здрави протеини и влакна, но има и тешко сварливи шеќери кои предизвикуваат гасови и грчеви. Нашето тело нема ензими кои можат да ги сварат. Бактериите во нашите црева работат наместо тоа, ослободувајќи гасови во процесот.

Ако сепак не сакате да се откажете од конзумирањето грав, потопете го во вода најмалку четири часа пред да го готвите, а по можност преку ноќ.

4. Зелка

Зелка и слични зеленчуци од исто семејство, како брокула, кељ и никулци, ги имаат истите шеќери кои можат да предизвикаат надуеност и гасови.

Нивната висока содржина на влакна исто така може да ви го отежне варењето. Ќе ви биде полесно на желудникот ако ги јадете варени, наместо сурови.

5. Зачинета храна

Некои луѓе добиваат варење или киселина во желудникот по конзумирање на зачинета храна, особено ако се работи за обилен оброк.

Истражувањата сугерираат дека виновна е лутата состојка во чили пиперките, наречена капсаицин. Зачинетата храна не може да им пречи на некои луѓе, додека кај други може да предизвика варење.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi