Пет причини зошто ОРЕВИТЕ треба да бидат нашата здрава ужина

7 февруари, 20220
Screenshot_1

Оревите се дел од многу слатки и солени јадења. Нивната способност за комбинирање е одлична, а имаат и бројни нутритивни придобивки. Тие содржат протеини, влакна, омега-3 масни киселини и антиоксиданси.

Ореви и здравје

Имунитетот

Една порција ореви е полна со важни хранливи материи, вклучувајќи протеини (4 грама), влакна (2 грама) и магнезиум (45 милиграми), кои се важни за поддршка на имунолошкиот систем и општото здравје. Тие се исто така добар извор на витамин Б6 и одличен извор на бакар.

Здрави масти

Оревите се истакнуваат меѓу јаткастите плодови бидејќи содржат речиси целосно здрави, полинезаситени масти (13 грама), вклучувајќи 2,5 грама омега-3 алфа-линолен. Што им дава голема предност за здравјето на срцето, здравјето на мозокот и воспалението.

Антиоксиданси

Меѓу јаткастите плодови, се истакнува дека оревите имаат најголемо количество полифеноли. Станува збор за антиоксидантни хербални соединенија кои играат корисна улога во промовирањето на здравјето на различни начини, вклучувајќи го и здравјето на срцето, когнитивното здравје, воспаленија и голем број болести.

Здравјето на цревата

Истражувањата покажуваат дека оревите можат да бидат добар избор поради нивните пребиотски својства, кои го поддржуваат здравјето на цревата и го подобруваат растот на корисни бактерии.

Когнитивно здравје

Оревите нудат важни хранливи материи кои го поддржуваат здравјето на мозокот. Научните докази сугерираат дека вклучувањето на оревите во здравата исхрана може да игра улога во одржувањето и подобрувањето на когнитивното здравје како што луѓето стареат,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi