Никако не смеете да го игнорирате овој симптом: Доколку не реагирате на време, меѓу другото може да предизвика и АНЕМИЈА!

27 април, 20230
Screenshot_3

Ако на вашето тело му недостасува витамин Б12, вашето тело првично ќе дава слаби сигнали, но ако имате недостаток предолго, тоа дури може да доведе до развој на анемија, невропатија, васкуларни и когнитивни нарушувања и други опасни проблеми, се вели во написот објавен во „Electronic Journal of General Medicine“

 

Според нив, најкарактеристичен симптом на недостаток на овој витамин е прекумерното потење во текот на ноќта и постојаниот замор.

 

Даден е пример за 57-годишен пациент кој четири години страдал од ноќно потење, поради што морал секое утро да ја менува постелнината. Карактеристично е што само горниот дел од телото му се потел, а состојбата му се влошила по консумирање алкохолни пијалоци. Кога било констатирано дека боледува од недостаток на витамин Б12, му била препишана терапија, а по 3 месеци лекување исчезнал придружениот симптом.

 

Може да се појави и пецкање и вкочанетост, што е резултат на оштетување на нервите предизвикани од ниските нивоа на кислород во клетките.

 

Чувство на напнатост, проблеми со концентрацијата, косата и кожата (егзема, дерматитис, габи), замор, замор, болки во мускулите се исто така симптоми кои укажуваат на недостаток на витамин Б12.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi