Витаминот Ц може да му наштети на организмот: Ова е дозата која никако не смеете да ја надминете!

17 март, 20230
vitamini

Во време на вируси, витаминот Ц е една од првите работи по кои посегнуваме за да го зајакнеме нашиот имунитет. Сепак, со него исто така може да се претера.

Витаминот Ц е клучна хранлива материја која се наоѓа во многу овошја и зеленчук и е од суштинско значење за одржување на здрав имунолошки систем. Но, премногу суплементи може да имаат некои несакани ефекти.

Бидејќи нашето тело не складира витамин Ц, ниту го произведува, важно е да јадеме храна која го содржи овој витамин. Дури и во високи дози, витаминот Ц не е токсичен, но некои од најчестите несакани ефекти кои можат да се појават при високи дози се дијареа, гадење, грчеви и други гастроинтестинални проблеми.

Доколку земете поголема од препорачаната доза, вашето тело може да има потешкотии да ја преработи и да настанат негативни последици. Важно е да се напомене дека додатоците на витамин Ц обично се непотребни бидејќи повеќето луѓе лесно можат да добијат доволно од овој витамин со јадење свежа храна, особено овошје и зеленчук.

Варење

Најчестиот несакан ефект од конзумирање премногу витамин Ц се пореметувања во варењето, кои најчесто се јавуваат како резултат на земање високи дози на суплементи на витамин Ц. Најчестите симптоми вклучуваат дијареа и гадење.

Според Healthline, пријавено е дека прекумерното внесување доведува до рефлукс на киселина, иако научните докази не го поддржуваат тоа.

Познато е дека витаминот Ц ја подобрува апсорпцијата на железо. Сепак, луѓето кои имаат состојби кои го зголемуваат ризикот од акумулација на железо во телото, како што е хемохроматоза, треба да бидат внимателни со додатоците на витамин Ц.

Во такви случаи, прекумерната потрошувачка на овој важен витамин може да доведе до преоптоварување со железо, што може да биде штетно за срцето, црниот дроб, панкреасот, тироидната жлезда и нервниот систем.

Камен во бубрегот

Вашето тело излачува вишок витамин Ц како оксалат, отпаден производ кој го напушта телото преку урината. Меѓутоа, под некои околности, оксалатот може да се врзе за минералите и да формира кристали кои можат да доведат до формирање на камења во бубрезите.

Прекумерната потрошувачка на витамин Ц може да го зголеми количеството на оксалати во урината, зголемувајќи го ризикот од развој на камења во бубрезите, пишува Healthline. Високиот внес на витамин Ц не е поврзан само со поголеми количини на оксалати во урината, туку е поврзан и со развој на камења во бубрезите, особено ако консумирате повеќе од 2.000 mg на ден.

Треба да се напомене дека е речиси невозможно да се внесува премногу витамин Ц само од храната, но доколку земате и суплементи, треба да внимавате на внесувањето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *