Дали користите ким (Cuminum cyminum) во вашата кујна? Ова лековито растение се користи повеќе од 4.000 години. Има бројни лековити својства, па не е чудно што се користел на таков начин во древниот Египет.
Расте во областа од источниот Медитеран до Азија, а особено во Индија, која е нејзин најголем производител. Кимот е незаменлив дел од индиските кари и многу други интернационални јадења.
Поточно, во готвењето се користат семки од ким, кои имаат зачинет, сладок вкус со примеси на горчина, што е многу слично на анасон. Кимот е исто така многу силен зачин, затоа користете го умерено.
Во блискоисточната кујна, кимот се додава во сите јадења со грав и наут. Главна причина? Ги спречува надуеноста и гасовите предизвикани од консумирањето на овие мешунки. Тие задолжително ќе го натопат гравот ноќта пред термичка обработка, а потоа ќе додадат малку ким при готвењето.
Доколку имате проблеми со надуеност и гасови, можете да ја испробате и техниката на џвакање прстофат семки од ким неколку пати на ден, со претходна консултација со вашиот лекар.
Некои истражувања покажаа дека семето од ким ја стабилизира цревната флора и може да помогне во лекувањето на гастроинтестинални нарушувања, да го спречи растот на лошите бактерии и да го промовира растот на добрите бактерии.
Кимот може да се најде на пазарот во добро снабдените маркети или продавници за здрава храна во форма на семки или прав.