Вреди да се проба: Зачинот кој спречува надуеност и гасови кога го комбинирате со грав

popara25 мај, 20231min00
62297078-kumin-sprjecava-nadutost-i-vjetrove

Дали користите ким (Cuminum cyminum) во вашата кујна? Ова лековито растение се користи повеќе од 4.000 години. Има бројни лековити својства, па не е чудно што се користел на таков начин во древниот Египет.

Расте во областа од источниот Медитеран до Азија, а особено во Индија, која е нејзин најголем производител. Кимот е незаменлив дел од индиските кари и многу други интернационални јадења.

Поточно, во готвењето се користат семки од ким, кои имаат зачинет, сладок вкус со примеси на горчина, што е многу слично на анасон. Кимот е исто така многу силен зачин, затоа користете го умерено.

Во блискоисточната кујна, кимот се додава во сите јадења со грав и наут. Главна причина? Ги спречува надуеноста и гасовите предизвикани од консумирањето на овие мешунки. Тие задолжително ќе го натопат гравот ноќта пред термичка обработка, а потоа ќе додадат малку ким при готвењето.

Доколку имате проблеми со надуеност и гасови, можете да ја испробате и техниката на џвакање прстофат семки од ким неколку пати на ден, со претходна консултација со вашиот лекар.

Некои истражувања покажаа дека семето од ким ја стабилизира цревната флора и може да помогне во лекувањето на гастроинтестинални нарушувања, да го спречи растот на лошите бактерии и да го промовира растот на добрите бактерии.

Кимот може да се најде на пазарот во добро снабдените маркети или продавници за здрава храна во форма на семки или прав.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma -

loodgieter den haag