Дали знаевте дека кујнските крпи треба да ги чувате во фрижидер? Кога ќе ја слушнете причината, веќе нема да ги ставате по фиоките

2 јуни, 20230
5234_shutterstock-1477365848_f

Користените крпи, доколку не се добро исплакнати и редовно менуваат, брзо стануваат извор на разни видови микроорганизми. Чувањето во фрижидер може да го забави тој процес бидејќи повеќе сакаат топлина. Сепак, тоа не е причината поради која ве советуваме крпите да ги ставите во фрижидер. Причината е поинаква. Прилично очигледно, но можно е повеќето од вас никогаш претходно да не го сфатиле тоа.

Материјалот од кој се направени крпите многу впива. Така ќе биде одличен во отстранувањето на вишокот на влага, која често се акумулира во фрижидерот. Само ставете ги на полиците. Овој метод е особено корисен за луѓето кои имаат многу овошје и зеленчук.

Чувањето на овошјето и зеленчукот на полиците не е многу добра идеја од неколку причини. Како прво, фрижидерот многу брзо се валка. А преостанатата храна може да се расипе и контаминира други производи. Второ, овошјето и зеленчукот што лежат на влажна или често дури и мокра површина може да почнат да гнијат. Решението е едноставно. Обичните кујнски крпи се доволни.

Доколку производите не ги ставите директно во фрижидер, туку на крпа, секоја контаминација ќе заврши на неа. Наместо да го миете целиот фрижидер, само заменете ја крпата со нова. Материјалот ја апсорбира и влагата за да не се акумулира на храната. Едноставно, но ефективно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi