Кршењето јајца често може да предизвика неред во кујната, а не е невообичаено лушпите од јајцата понекогаш да завршат во вашата торта. Еден трик за кршење јајца ќе ви го реши тој проблем.
Кога ќе удрите свежо јајце на работ на садот, не ја кршите само лушпата. Тенката мембрана која ги опкружува белките и жолчките исто така пука, дозволувајќи ситни парчиња лушпа да се измешаат со течноста од јајцето и да додадат несакано крцкање во садот.
Наместо тоа, скршете го јајцето на рамна површина. На овој начин мембраната останува недопрена, што значи дека нема лушпи во вашето јадење.
Како да се скрши јајце за да не се распадне лушпата?
Држете го јајцето во едната рака и удрете го на тврда, рамна површина.
Проверете каде пукнало јајцето: треба да видите вдлабнатина и едната страна да е испукана.
Ставете ги палците на двете страни од пукнатината и нежно одвојте ја лушпата. Таа ќе се залепи за мембраната и нема да падне во садот.