Најлесен начин за подготвување на највкусното пире од карфиол

20 март, 20230
62503142-pire-od-cvjetace (1)

Карфиолот е исклучително флексибилна храна која може да се трансформира во многу вкусни јадења. Можете да го претворите во тесто за пица, да го замените оризот, стек од зеленчук или да направите фини супи, чорби и чорби со него.

Карфиолот може да се користи и како нискокалорична алтернатива со помала содржина на јаглени хидрати од компирите за вкусно пире, кое можете да го послужите со печено месо, риба и зеленчук. Карфиолот термички се обработува за помалку време од компирот и му дава на јадењето неодоливо слатка нота.

Пирето ќе биде повкусно ако изберете најсвеж карфиол. Свежиот карфиол ќе го препознаете по цврстите и зелени листови и екстремно светлите цветови без никакви оштетувања или темни дамки.

Не ви треба многу време или состојки за да направите вкусно пире од карфиол. Ви го пренесуваме најлесниот рецепт кој гарантира највкусни резултати.

Состојки:

1 голема главица карфиол
1 лажица путер
1 лажица намаз од сирење
½ лажичка сенф
сол и бибер по желба
свеж власец за сервирање

Подготовка:

Отстранете ги листовите и корените од цветовите на карфиолот.
Цветовите исечкајте ги на помали, еднакви делови и варете ги во топла вода додека не омекнат. Ќе ви требаат околу 10 минути.

Карфиолот исцедете го и ставете го во блендер заедно со путер, намаз од сирење, сенф, сол и бибер.
Блендирајте додека карфиолот не се претвори во мазно пире, а потоа послужете со свежо сечканиот млад лук. Добар апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi