Буритото го освои речиси целиот свет со својата едноставност на подготовка и богатството на вкусот, а неговата тајна лежи во полнењето и слободата на импровизација… Уживајте!
СОСТОЈКИ:
- 350 гр мелено телешко или говедско месо
- 100 гр кромид
- конзерва сецкани домати
- жолта и црвена пиперка
- 100 гр црвен грав (може и оној од конзерва)
- 100 гр шеќер
- 2 лажици масло
- 2-3 лажички сув лут зачин по ваш избор
- магдонос, сол
- пакување од 8 тортиљи
Подготовка:
Пропржете го кромидот, додадете го месото, лутиот зачин и солта и динстајте 15-20 минути, додавајќи вода. Додадете ги доматите од конзерва, пиперките исечкани на коцки и продолжете да динстате уште 15 минути. Кон крајот додадете црвен грав, сварена слатка пченка, преостанатиот сув зачин и малку магдонос. Во тава без масло лесно загрејте ги тортиљите од двете страни, на секоја ставете по 2 лажици фил, свиткајте ролна и послужете.
Пријатно!