Фритата од тиквички посипана со пармезан: Италијанско јадење за 15 минути, послужете ја топла со кисело млеко

13 јуни, 20230
Tikvice-iz-rerne_64868935

Ако сакате тиквички во различни сорти, тогаш оваа комбинација сигурно ќе ве воодушеви. Тиквичките најчесто се пржат или прават мусака, а сега ви пренесуваме рецепт за француски омлет. Совршениот спој на вкусови е направен од тиквички, сирење и јајца кои се спојуваат во рерната, ослободуваат сок и прават да добиете лесен, здрав, но и исклучително вкусен оброк. Направете сочна и ароматична фритата, печете ја во рерна и послужете со јогурт или кисело млеко. Најдобро е да се јаде додека е уште топла!

Состојки:

3 тиквички
4 чешниња лук
7 јајца
4 супени лажици растително масло
150 гр пармезан сирење
1 кромид
2 лажици босилек

Подготовка:

Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, а тиквичките исечкајте ги на тенки прстени. На две лажици растително масло пропржете го кромидот, а потоа додадете ги лукот и тиквичките – сè динстајте уште 3 до 5 минути. Изматете ги јајцата со сечканиот босилек и половина од ренданиот пармезан. Со оваа смеса прелијте ги тиквичките. Сето тоа се става во огноотпорен сад за печење, намачкан со преостанатото масло, а одозгора се посипува пармезан. Печете 10-15 минути на 200 степени.Уживајте!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi