БРЗ ТЕСТ ЗА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА! Ретко кој може да го реши, дали вие сте натпросечни?

17 мај, 20240
Screenshot_7

IQ тестот ја проценува логиката, препознавањето на моделот и брзината на размислување, а не наученото знаење

 

 

 

Луѓето на кои математиката не им е силна страна, главно мислат сами дека не се паметни, но тоа не е точно ако верувате во Менса, најстарата организација што собира надпросечни интелигентни луѓе.

 

Имено, Менса тврди дека многу нејзини членови не се добри во математиката, што сигурно многумина ќе израдува.

 

Иако тестовите за интелигенција за пристап до ексклузивна организација вклучуваат основни пресметковни дејства како собирање, одземање и множење, броевите се појавуваат само со цел да препознаат одредени обрасци.

 

„Луѓето секогаш претпоставуваат дека високиот коефициент на интелигенција и математиката одат рака под рака. Тие навистина не одат. Постојат многу членови на Менса кои ќе ви кажат дека се страшни по математика, а има и многу такви што се многу добри Мислам дека дел од проблемот е што она што луѓето го гледаат како загатки по математика претставени како „тестови за интелигенција“, па претпоставуваат дека им треба подобро знаење по математика за подобар резултат. Всушност, реалниот тест за интелигенција нема друга математика освен основните пресметки. IQ тестот ја проценува логиката, препознавањето на моделот и брзината на размислување, а не наученото знаење “, објасни Ен Кларксон.

 

Значи, иако бројките често се појавуваат во тестот за интелигенција, тие се претежно таму за да ја тестираат можноста за брзо препознавање на обрасците.

 

Пример за задача од тестот за интелигенција на Менса

 

Кларксон даде и пример за задача од тестот за интелигенција на Менса.

 

Пронајдете го бројот што недостасува во низата 1, 3, 6, 10,?, 21, 28

 

„Значи, ова е основна математика. Два броја се помеѓу 1 и 3, три помеѓу 3 и 6, четири помеѓу 6 и 10 и така натаму, така што бројот 15 недостасува”, објасни портпаролката.

 

Иако ова е поедноставен пример, постојат јасни докази дека тестовите за интелигенција не го испитуваат наученото знаење.

 

Член на Менса, кој е подобар со зборови

 

Графичката дизајнерка Катја Когелман (45), која има IQ 142, признава дека математиката ѝ била проблем на училиште и дека сè уште се бори со броевите.

 

„Бројките не ми одат баш. Добра сум со основната математика, но посложените задачи ми се премногу тешки. Кога ќе им дозволите на некои луѓе да решаваат математички проблеми, нивната активност на мозокот се зголемува, додека на други тешко им паѓа и се нервозни. Јас сум подобра со зборови. Не сте глупави ако мозокот не ви разбира математика “, рече таа.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma