Вашите миленици можеби пренесуваат опасна бактерија отпорна на антибиотици

22 април, 20240
1713169764-pexels-fox-1386422-750x456

Бактериите отпорни на антибиотици се една од најголемите закани со кои се соочува човештвото.

Инфекциите со бактерии отпорни на лекови убиваат повеќе од 1,2 милиони луѓе во светот секоја година, според Универзитетот во Оксфорд, а се предвидува дека тој број ќе се зголеми на 10 милиони до 2050 година, пишува Newsweek.

Според истражувањето на Универзитетот во Лисабон, важно е да се внимава на домашните миленици.

„Разбирањето и справувањето со преносот на бактерии отпорни на антимикробни средства од миленичиња на луѓе е од клучно значење за ефикасна борба против антимикробната отпорност кај луѓето и животните“, се вели во студијата.

За да утврдат дали овие отпорни бактерии може да се пренесат од домашните миленици на нивните сопственици, научниците собраа примероци од измет и урина и брисеви од кожа од кучиња, мачки и нивните сопственици и ги тестираа за таканаречените „супербактерии“.

Иако не можеше да се докаже директен пренос од домашно милениче на сопственик, многу од тестираните луѓе ги носеа истите бактерии отпорни на антибиотици како и нивните заразени миленици.

Затоа, експертите препорачуваат сериозно да ги сфатите инфекциите и болестите на вашето домашно милениче.

„Кога вашето домашно милениче не е добро, размислете да го изолирате во една просторија за да спречите ширење на бактерии низ куќата и темелно исчистете ги другите простории“, советуваат тие.

Дури и ако вашето домашно милениче не изгледа видливо болно, бактериите може да се пренесат од домашни миленици на луѓе преку галење, допирање, бакнување и ракување со измет, па затоа е важно да одржувате добра хигиена кога се грижите за вашите миленици.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi