Воочивте промена на папокот? Доктор открива од кои состојби може да патите

29 мај, 20240
1643384143-pexels-rodnae-productions-8182246-750x500

Иако папокот нема никаква функција по раѓањето, суптилните промени во неговиот изглед може да бидат показател дека нешто не е во ред со вашето здравје.

Според британскиот лекар Ден Баумгард, една од нив е папочната кила (хернија), која настанува кога дел од цревата излегува низ папокот, предизвикувајќи оток.

Тие се обично безопасни и најчесто се јавуваат кај доенчиња, иако се и вториот најчест тип на кила кај возрасните. Прекумерната тежина или повеќекратната бременост може да го зголеми ризикот од папочна кила кај возрасните. Повеќето случаи не бараат третман, иако хернијата можеби ќе треба да се отстрани хируршки поради болка или опструкција на дебелото црево.

Баумгард укажа и на ретка компликација наречена јазол на сестра Мери Џозеф. Името го добила по една калуѓерка која открила дека многу пациенти со рак во доцна фаза имале грутка во близина на нивниот папок. Ова може да биде знак дека ракот се проширил.

Друга компликација што може да се појави се нарекува caput medusae или глава на Медуза. Тоа е мрежа од отечени вени околу папокот. Од далечина изгледа како црна или сина модринка. Главата на медузата не е болест, иако обично е знак за цироза.

Протокот на крв низ хепаталните вени станува попречен, предизвикувајќи таа да се собира во порталната вена и да се исцеди во блиските вени во близина на папокот. Ова ги зголемува крвните садови, така што тие почнуваат да личат на главата на Медуза.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma