ДАЛИ СПИЕТЕ СО ВКЛУЧЕНА КЛИМА? Веднаш прекинете, многу е опасно, а еве зошто!

10 јули, 20240

Веројатно ви се случило за време на спиењето да се разбудите треперејќи и да сфатите дека собата е премногу студена. Тоа е само еден од факторите што телото ви покажува дека одлуката да ја вклучите климата не е добра за вас.

 

 

 

 

Клима уредот е најбрзиот начин за разладување на просторијата, меѓутоа, иако температурите се екстремно високи во текот на ноќта и со тоа ни го отежнуваат спиењето, стручњаците напоменуваат дека не треба да се чува навечер.

 

Постојат здравствени ризици поради кои не се препорачува, но има и практични причини поврзани со трошоците и повисоките сметки за струја. Температурата можете да ја регулирате и на други начини, а има јасни причини зошто не е пожелно климата да работи додека спиете.

 

Веројатно ви се случило за време на спиењето да се разбудите треперејќи и да сфатите дека собата е премногу студена. Алвин Пулинс, специјалист за одржување на домот, вели дека студената соба и удобното опкружување се клучни за добар сон, меѓутоа, премногу студените температури може да го попречат квалитетот на сонот и целокупниот одмор.

 

Тоа не е се. Вклучен вентилатор или клима уред може да предизвика алергии и да ве натера да не добивате доволно воздух, што исто така доведува до лош сон. Иако воздухот ќе циркулира низ просторијата, експертите забележуваат дека луѓето не се свесни дека циркулираат и грини од прашина, полен и други алергени. Сушењето на воздухот создава и чувство на затнатост. Доколку имате проблем со насолзени очи, кивање или чешање на грлото, најдобро е да инвестирате во прочистувачи на воздух. Со исклучување на клима-уредот, можете да обезбедите поприродна средина за спиење што е погодна за подобар сон.

 

Покрај овие фактори, најважна причина е и болката која може да ја почувствувате во текот на ноќта во коските доколку имате проблеми со нив и ако ви е вклучен клима уредот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma