Еве зошто мора секогаш да ја спуштате даската кога пуштате вода во тоалет

12 февруари, 20240
1707720249-giorgio-trovato-876NP3npUMc-unsplash-750x500

Навидум безопасна навика може да му наштети на вашето здравје и да ги загади површините во бањата.

Освен општиот бонтон, експертите предупредуваат и на многу посериозни причини зошто е штетно да се остави подигната даска.

Тоалетот е место каде што аеросолните капки можат да шират патогени низ бањата, бидејќи човечкиот измет може да содржи различни бактерии кои предизвикуваат болести, како што се E.coli и Staphylococcus.

Научниците од Универзитетот во Корк процениле дека спуштањето на даската го намалува бројот на видливи и помали капки за време и по плакнењето за 30 до 60 проценти.

Затоа, експертот Елинор Потер вели дека луѓето треба да размислат за поставување потсетници во бањите за да ги охрабрат домаќините да ја спуштаат даската пред да пуштат вода. Таа верува дека ова ќе помогне да се спречи контаминација на површините на бањата, крпите, па дури и нашата четка за заби.

„Јасно е дека ова едноставно прилагодување на нашите навики во бањата може да има големо влијание врз нашата севкупна хигиена и здравствена безбедност“, рече таа за Mirror, додавајќи: „Оваа практика, иако навидум едноставна, игра клучна улога во ублажувањето на ширењето на бактериите и инфекциите во домаќинството“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi