Една работа во градината треба да ја правите наутро, а не навечер

2 јули, 20240
1713348235-pexels-karolina-grabowska-4750260-1024x683

Повеќето експерти за домашна хортикултура се согласуваат дека е неопходно рачно да се отстрани несаканиот плевел во вашата градина, што треба да се направи наутро.

Како да се ослободите од плевелите

Постојат различни начини да се ослободите од плевелот во вашата градина. Иако можете да се ослободите од нив со одредени хемикалии, како што е убиецот на плевелот, влечењето плевел со рака е еколошки најсвесниот начин да го направите тоа, пишува House Digest.

Тешко е да се процени времето од денот кога треба да направите, особено ако сте градинар почетник. Сепак, повеќето експерти сметаат дека ова е задача најдобро да се прави наутро бидејќи плевелот полесно се појавува со роса на вашата почва.

Важноста на утринската роса

Росата што го покрива вашиот двор наутро ја навлажнува почвата, со што плевелот многу полесно се влече. Исто така, влечењето плевел по неколку дождливи ноќи ја прави задачата помалку тешка.

Влажната почва е помека, па дури и плевелите со најдлабоките корени, како глуварчињата, се појавуваат многу полесно.

Спротивно на тоа, почвата што имала време да се исуши како што одминува денот, ги задржува корените на своето место. Со тоа, ризикувате да оставите делови од коренот и стеблото повторно да никнат кога условите се поволни.

Важно е да се напомене дека треба да се користат предностите на утринската роса, слаб дожд или нежно наводнување.

Не е добра идеја да ја исчистите градината за време на периоди на прекумерен дожд или кога добро сте го наводниле дворот.

Со тоа, ризикувате да ја уништите структурата на вашите градинарски кревети во процесот на корнење.

Што да се прави со повлечен плевел

Ако денот е сончев, најдобро е да ги оставите корените на земја и да ги исушите на сонце. Силните УВ зраци ќе ги збрчкаат нивните корени.

Можете исто така да користите гребло за да го соберете плевелот на куп и по изложување на сонце безбедно да го ставите во корпата за отпадоци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma