Исчистете ги плочките во бањата – со помош на овие две состојки

9 јули, 20240
Чистење на плочки

Наместо белило и слични абразивни формули, во бањата треба да користите само течност која нема да ги оштети. Пробајте го рецептот за ова едноставно средство за чистење.

Британскиот експерт за чистење Моли Вудворд-Мур објасни дека абразивните средства за чистење можат да направат повеќе штета отколку корист. Затоа треба да се избегнуваат одредени производи, особено белилото или киселите средства за чистење за плочки од природен камен како што се варовник, мермер, травертин или теракота, бидејќи овие материјали се порозни и лесно се оштетуваат.

– Никогаш не користете силни хемикалии или киселини како белило или лимон за чистење на плочките. Ова може да го отстрани заптивната смеса и да ги оштети плочките и инјекциската смеса. Исто така, абразивните материјали како што се сунѓерите за чистење или четките со тврди влакна можат да ги изгребат плочките и другите површини, уништувајќи го нивниот конечен изглед – советува Моли.

Дури и најтрајните материјали за плочки, како што се керамиката и порцеланот, треба да се третираат со благ детергент и крпа од микрофибер.

Како да се исчисти мувлата од плочки и инјекциска смеса
Мувла може да се појави од многу различни причини, но чистењето не мора да биде тешка задача.

– Алкално средство за чистење со неутрална pH вредност е идеално за повеќето материјали за плочки. „Секогаш тестирајте на незабележливо место за да бидете сигурни дека производот е безбеден“, вели Моли.

Како добра алтернатива за белилото, можете да користите раствор од топла вода и детергент за миење садови. Професионалците советуваат добро да го разредите и темелно да го исплакнете со топла вода и крпа од микрофибер.

Слично на плочките, Моли советува да избегнувате средства за чистење на база на белило и амонијак бидејќи тие се корозивни и можат да ја ослабат инјекциската смеса, да ја намалат нејзината издржливост и да доведат до пукање.Можете сами да направите средство за чистење инјекциска смеса со мешање на сода бикарбона и оцет. Четка за заби со меки влакна може да се користи за нежно чистење пред да се измие смесата со чиста вода, пишува The Sun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma