Научниците го разоткриваат митот дека лутината се олеснува со физичко испуштање на бесот

2 април, 20240
1712067316-julien-l-sLrw_Cx6u_I-unsplash-750x501

Новото истражување најавува промена на парадигмата во разбирањето и управувањето со гневот, водејќи ги поединците кон конструктивни начини за управување со нивните емоции.

Во лавиринтот на емоции, гневот често се појавува како жесток ѕвер кој бара ослободување. Сепак, неодамнешните научни наоди ја предизвикуваат конвенционалната мудрост за вентилација како катарзично решение.

Мета-аналитичкиот преглед спроведен од истражувачите од Државниот универзитет во Охајо испитуваше 154 студии за гнев, наоѓајќи скудни докази за поддршка на идејата дека испуштањето фрустрации го ублажува гневот. Всушност, тоа може да го влоши.

Мислам дека е многу важно да се отфрли митот дека ако сте лути треба да се издувате – тргнете го од градите, вели Бред Бушман, специјалист за комуникација и еден од авторите на гореспоменатото истражување, објавено во списанието Clinical Psychology. Преглед. Привлечноста на теоријата на катарза, сугерира тој, нема научна основа, пренесува Zimo.

Сепак, тоа истражување не се залага за потиснување на гневот. Рефлексијата, наместо испуштањето, може да обезбеди увид во корените на гневот, олеснувајќи ја емоционалната валидација и поттикнувајќи поздрава емоционална обработка.

Иако може да понуди итно олеснување, често ги турка поединците во режим на преживување, интензивирајќи ја емоционалната бура. Прегледаните студии опфатија разновидна група од 10.189 учесници, што покажува дека управувањето со физиолошкото возбудување е од клучно значење за ублажување на стресот на гневот.

Софи Кјервик, водечки автор на студијата и сега комуникациски научник на Универзитетот Вирџинија Комонвелт, нагласува дека студијата е инспирирана од појавата на таканаречените „соби за гнев“. „Сакав да ја разоткриам целата теорија за изразување на гнев како начин на справување со него“, објаснува таа.

Анализата извршена во студијата е усогласена со теоријата на два фактори на Шахтер-Сингер, која ја нагласува интеракцијата на физиолошките и когнитивните компоненти во емоционалните искуства. Кјервик и Бушман ја нагласуваат важноста на активностите за намалување на возбудата, почнувајќи од длабоко дишење до јога, за смирување на гневот.

Значајно, студијата го оспорува преовладувачкиот фокус на когнитивните интервенции, фрлајќи светлина врз ефикасноста на стратегиите за намалување на возбудата. „Беше навистина интересно да се види дека прогресивната мускулна релаксација и самото опуштање воопшто може да бидат исто толку ефективни како и пристапите како внимателност и медитација“, нагласува Кјервик.

Наместо да се препуштат на бесот, научниците се залагаат за стратегии кои го ублажуваат физиолошкото возбудување, а со тоа ја намалуваат моќта на гневот. Не мора нужно да закажете состанок со когнитивно-бихејвиорален терапевт за да се справите со гневот, истакнува Бушман.

Конечно, гореспоменатата студија, која фрла светлина на ефективноста на техниките за смирување, нуди достапни начини за поединци кои се борат со управувањето со гневот. Овие сознанија, иако бараат понатамошно истражување, го истакнуваат трансформативниот потенцијал за решавање на физиолошките основи на гневот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi