Овие 5 уреди треба да ги исклучите пред да одите на годишен одмор

18 јуни, 20240
1718690633-gaming-2259191_1920-1024x683

Иако многу луѓе имаат многу апарати за домаќинство во нивниот дом, тоа не мора да значи и нивна безбедност. Некои уреди може да доведат до струен удар ако се оставени вклучени, а сметките за струја може да ви се зголемат.

Пред да патувате, треба да ги исклучите апаратите за домаќинство за да бидете безбедни и да можете да се фокусирате на уживањето во одморот.

Мали кујнски апарати

Ден Мок, директор во Мистер Спарки, вели дека најдобро е да ги исклучите блендерите, апаратите за кафе, тостерите и другите мали кујнски апарати пред да излезете од дома. Тој рече дека овие уреди трошат струја дури и кога не работат.

Експертот Метју Шели од Dualit препорача исклучување на малите кујнски апарати бидејќи тоа го намалува ризикот од пожар или оштетување на апаратот доколку дојде до електричен удар.

Вентилатори

Мок препорачува да ги исклучите сите вентилатори и прочистувачи на воздух пред да заминете од дома. Тој посочи дека не треба да се вклучуваат, бидејќи ризикувате дефект или пожар во случај на струен удар. Овие уреди исто така трошат многу енергија кога остануваат во режим на подготвеност.

Компјутери

Домовите што имаат паметни системи исто така може да бидат изложени на ризик ако ги остават вклучените уреди. Мок рече дека апаратите оставени на струја се една од главните грешки што треба да се избегнуваат. Тој објасни дека не е доволно да имате компјутер во режим на мирување кога одите на патување кое трае повеќе од еден ден.

Машини за перење садови и алишта

Иан Палмер-Смит, специјалист за апарати во Domestic & General, рече дека машините за миење садови и машините за перење трошат многу електрична енергија поради потребата од вода. Тие трошат повеќе енергија од другите во режим на подготвеност бидејќи треба да бидат подготвени да загреваат вода по потреба.

Телевизори и конзоли за игри

Оставањето на телевизорите и конзолите за игри е исто така вистинска опасност за вашиот дом. Мок тврди дека тоа се уреди кои често се оставаат приклучени кога луѓето одат на патување.

„Ако има силна бура додека сте отсутни и немате напонска заштита за целата куќа, уредите како што се телевизорите и конзолите се изложени на ризик од преоптоварување и краток спој“, вели тој.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma