Ослободете се од стресот: Психотерапевт нуди 5 начини повторно да дишете со полни гради

1 април, 20240
Screenshot_2

Психолозите се специјалисти кои ни помагаат да ги решиме проблемите, да ги совладаме стравовите, да се разбереме себеси и конечно да се чувствуваме спокојни.

 

 

 

 

 

Но и тие се луѓе како и самите нас, склони кон стрес, но со кој за разлика од нас останатите, се борат ефикасно и истиот брзо го елиминираат. Еве кои 5 лесни методи психолозите најчесто ги користат за да брзо се справат со стресот:

 

 

 

Запишете сè што ви доаѓа на ум

 

 

Истакнатиот американски психолог Џон Дафи, открива дека за да се ослободи од стресот, тој пишува. Мисли, ситуации, односите со луѓето, идеја за идни планови. Тој сето тоа го запишува на лист хартија и го структурира, а методот го смета како ефикасен бидејќи вели дека секој од нас е со расеани мисли, при што на овој начин се чисти нашиот ум и се намалуа стресот.

 

 

 

Запишете сè што ви доаѓа на ум

 

 

Истакнатиот американски психолог Џон Дафи, открива дека за да се ослободи од стресот, тој пишува. Мисли, ситуации, односите со луѓето, идеја за идни планови. Тој сето тоа го запишува на лист хартија и го структурира, а методот го смета како ефикасен бидејќи вели дека секој од нас е со расеани мисли, при што на овој начин се чисти нашиот ум и се намалуа стресот.

 

 

 

Психотерапевтот Џефри Самбуру вели дека кога е нервозен и се чувствува под стрес, тогаш претпочита да се храни добро, но тоа задолжително да биде здрава храна. Потребно е внимателно да ги избереме состојките, да уживаме максимално во готвењето, а на крај и да се насладуваме на резултатот.

 

 

 

Затегнете ги сите мускули

 

 

Америкаснкиот психолог Кевин Чапман за стресот користи метод на прогресивна мускулна релаксација во борба против стресот, кој бил измислен уште во 1920-те години.

 

 

 

Методот е многу едноставен: По секое силно затегање, следува силно отпуштање. Тоа значи дека во рок од 10 секунди е потребно да ги затегнете сите ваши мускули, а потоа 20 секунди да се сконцентрирате на целосно нивно опуштање. Доволно е овој метод да го повторите 16 пати.

 

 

 

Реагирајте правилно или воопшто не реагирајте

 

 

Психологот Сузан Краус не се обидува да се бори против стресот, туку се обидува навреме да го избегне. За оваа цел, таа има една реченица која ја повторува при секоја стресна ситуација: „Не можам да ја променам ситуацијата, но можам да ја променам мојата реакција кон неа.“

 

 

 

Позитивната и смирена реакција кон негативната ситуација помага не само во избегнување на стресот, туку и е одличен начин да научите од грешката.

 

 

 

Одделете 1 час за вашето омилено хоби

 

 

Психологот Ејми Прворск ве советува да одделите одредено време, во кое ќе правите она во кое најмногу уживате. Читајте, гответе, јадете, слушајте музика, било што, без никаков труд, замор или одговорност на барем 1 час.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi