Промена на бојата на очите засекогаш? Може, но еве ги и трајните последици од таква интервенција!

5 јули, 20240
eye-1173863_1280

Кога би направиле анкета за тоа каква боја би сакале да имате на очи, повеќето би рекле светла, односно зелена или сина. Веројатно би било само прашање на нијанси. Досега, љубителите на светли очи успеваа со ставање леќи во саканата нијанса, а благодарение на новите технологии се појави можноста за промена на бојата на очите, засекогаш. Предизвикувачки, но крајно ризичен потег. На социјалните мрежи можете да најдете видеа од луѓе кои се одлучиле за еден од методите за промена на бојата на зениците, заедно со видео од целиот процес.

А кои се сите овие медицински процедури за промена на бојата на очите?

Вистинскиот процес на промена на бојата на окото се нарекува кератопигментација, позната и како „тетовирање на рожницата“, која вклучува ласер што создава „површна рожница“ преку тунел и става пигмент од саканата боја во окото, пишува Unilad.

Тоа не е единствената процедура која може да ја промени бојата на вашите очи Друга опција е ласерската депигментација, како што сугерира името, ласерот се користи за осветлување на бојата на очите.

Друга опција е да се вгради нов протетски ирис, познат и како „хирургија за имплантација на ирисот“.

Иако звучи доста болно, всушност треба да биде релативно брза процедура (со оглед на тоа што го менува изгледот на човекот засекогаш).

Ласерската кератопигментација трае околу 30 минути и можете да се вратите дома еден час подоцна.

Веројатно во моментот кога се одлучува за таква радикална промена, повеќето пациенти не размислуваат за ризиците, но како и секоја хируршка процедура, така и ласерската кератопигментација може да доведе до некои естетски проблеми како што се неконзистентна боја на очите.

Најсериозната последица од овој процес е тоа што може да доведе до осетливост на светлина и бактериски инфекции на очите.

Покрај тоа, оваа интервенција е прилично скапа и просечната цена во Америка е околу 10.000 долари.

Француската компанија „New Colour“ е специјализирана за кератопигментација.

Сепак, како и сите нови методи, тие носат различни ризици, а вистинските последици можат да се видат само неколку години подоцна, кога овој процес ќе биде завршен за многу повеќе луѓе. Дотогаш, сакајте ја бојата на очите и запомнете дека природата секогаш создава совршенство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma