Симптоми на висок крвен притисок кои се јавуваат за време на спиењето

23 април, 20240
Screenshot_7

Високиот крвен притисок е многу опасен бидејќи со текот на времето може да ги оштети артериите, што го зголемува ризикот од срцев или мозочен удар, а важно е да се внимава и на помалку познатите симптоми кои го откриваат.

 

 

 

Според една нова студија објавена во списанието Digital Medicine, луѓето кои ‘рчат ноќе имаат поголем ризик од висок крвен притисок.

 

Има и други знаци и симптоми на кои треба да внимавате. Психијатарот и ко-основач на Emoneeds, Горав Гупта, ги откри помалку познатите, но предупредувачки симптоми на висок крвен притисок кои се јавуваат во текот на ноќта.

 

 

‘Рчење

 

Еден од вообичаените показатели за висок крвен притисок е ‘рчењето, особено ако е придружено со паузи во дишењето, познато како апнеја при спиење. ‘Рчењето се јавува кога дишните патишта се делумно блокирани, што предизвикува вибрации во ткивата на грлото.

 

Меѓутоа, кај луѓето со хипертензија, ‘рчењето може да сигнализира повеќе од апнеја при спиење, така што може да укаже на ограничен проток на крв поради стеснетите крвни садови, што е знак за висок крвен притисок.

 

Несоница

 

Иако многу фактори можат да придонесат за несоница, како што се стресот, анксиозноста или лошата хигиена на спиењето, високиот крвен притисок или хипертензијата може да го нарушат природниот циклус на спиење на телото, што го отежнува спиењето во текот на ноќта.

 

Немирен сон

 

Честото будење или немирниот сон може да укажуваат на проблеми поврзани со хипертензија, бидејќи високиот крвен притисок може да предизвика често будење.

 

Прекумерно мокрење

 

Ноктурија или прекумерно мокрење во текот на ноќта може да биде симптом на хипертензија. Високиот крвен притисок може да ги стресе бубрезите, што доведува до зголемено производство на урина и потреба да се будите почесто за да уринирате.

 

Главоболка

 

Главоболката по будењето или во текот на ноќта исто така може да биде знак за висок крвен притисок. Ваквите главоболки обично се најинтензивни наутро бидејќи крвниот притисок природно се зголемува за време на спиењето и го достигнува својот врв во раните утрински часови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

escort - Korsan taksi