Професионалните готвачи користат некои други колачи, поради што пирето во ресторанот е секогаш малку повкусно и помеко од она што го правите дома.
Водата треба да биде ладна
Ставете ги компирите во ладна вода и почекајте да зоврие, па намалете ја топлината. Така ќе се готвaт рамномерно.
Посолете ја водата
На самиот почеток треба да се додаде сол во водата, бидејќи пирето ќе биде повкусно. Откако ќе се свари, добро исцедете ја целата вода, за да не биде пирето водено.
Еве како да нема грутки
За покремасто пире од компири, исушете го компирот по готвењето и притиснете го низ сито.
Топло млеко и путер
Додадете топло млеко (не ладно) и стопен путер, па пирето ќе биде покремато и повкусно. Наместо млеко, можете да додадете милерам или крем за готвење, тоа ќе му даде на пирето поароматичен вкус.
Се мати со миксер
Сè изматете со миксер. Благодарение на ова, пирето ќе биде повоздушесто и ќе има посветла боја.